Szarlotka z gałką lodów i bita śmietaną

Szarlotka z gałką lodów i bita śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2kg
  • margaryna Kasia

    20dkg
  • proszek do pieczenia

    3łyżeczki
  • jajka

    3
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • cynamon

  • płatki migdałowe

    2op
  • cukier waniliowy

    2
  • bita śmietana

  • lody śmietankowe

  • bułka tarta pikantna

  • jabłka prażone

    2szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, margarynę, jajka,śmietanę i proszek do pieczenia rozrobić na gładkie ciasto. Tortownicę nasmarować margaryną i posypać delikatnie bułką tartą. większą część ciasta wałkujemy i wkładamy do tortownicy ciasto posypujemy cynamonem i płatkami migdałów. Na migdały dodajemy jabłka które posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch dajemy mniejszą część ciasta, robimy dziurki widelcem. wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż się zrumieni sprawdzamy wykałaczką czy w środku nie jest surowe. Ja piekę około 55min. Szarlotkę podajemy na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat