Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwówka

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 400 g
cukier 400 g
wódka 500 ml
cynamon 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwówka

Kroki postępowania

1
Owoce pigwy myjemy, usuwamy pestki, nie obieramy i odważamy 400 g.
Krok 1 - Pigwówka foto
2
Wkładamy je do dużego słoika. Do słoika dodajemy cukier i laskę cynamonu. Całość zalewamy wódkę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie tak, żeby cukier się rozpuścił.
Krok 2 - Pigwówka foto
3
Całość odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy zawartość słoika wstrząsając nim.
Krok 3 - Pigwówka foto
4
Po dwóch tygodniach nalewkę zlewamy np. przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub filtr do kawy.
Krok 4 - Pigwówka foto
5
Pigwówka powinna postać około dwóch tygodni w butelce - dopiero po tym czasie powinno się ją podawać. Życzę smacznego ;)
Krok 5 - Pigwówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 21.05.2015 09:58
pigwówka mniam
GOSIA18 15.02.2013 11:26
uwielbiam
Gracer 14.02.2013 19:30
Super
Anna169Hosz 14.02.2013 18:45
Nasza ulubiona nalewka- do tego stopnia ulubiona, że zanim zdążymy się rozsmakować już widać dno butelki:)
gosia56 14.02.2013 17:56
super
Konczi 14.02.2013 16:53
musi być pyszna taka naleweczka
Marta1986 14.02.2013 16:41
pyycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak