Ptysie

Ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • sól

    szczypta
  • mąka

    250 g
  • jajka

    5-6 sztuk
  • cukier waniliowy

    2 torebki
  • śmietanka (27-30%)

    1/2
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać.

2. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie.

3. Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką.

4. Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego. Ciasto to nie zawiera cukru, dlatego można je nadziewać zarówno słodkimi kremami, bitą śmietaną, owocami jak i słonymi farszami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat