Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie
2. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto całkowicie ostygnie.
3. Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończonego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką.
4. Blachę z ptysiami włożyć na środkowy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego. Ciasto to nie zawiera cukru, dlatego można je nadziewać zarówno słodkimi kremami, bitą śmietaną, owocami jak i słonymi farszami.