Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopt
-
cukier
8 łyżek -
jajka
8 szt -
mąka pszenna
8 łyżek -
olej
3 łyżki -
ocet
1 łyżka -
proszek do pieczenia
2 łyżki -
kakao
4 łyżki -
poncz
-
alkohol
2 łyżki -
cukier
1 łyżka -
masa
-
mleko
0,5 litra -
budyń śmietankowy
1 szt -
cukier puder
1 szkl -
margaryna
1 szt -
Masa z mleka
-
margaryna
1 szt -
mleko w proszku
2 szkl -
kakao
2 łyżki -
cukier
1 szkl -
mleko w proszku
2 łyżki -
biszkopty okrągłe
1 opakowanie -
czekolada
1 szt -
herbata
1/4 mocna
Sposób przygotowania
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Na blaszce 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.
Poncz:
W gorącej wodzie robimy poncz, chłodzimy go i ponczujemy zimne placki.
Masa:34
Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy, margarynę ucieramy dodając po trochu chłodny budyń.
Masa z mleka:
Margarynę zagotowujemy z cukrem i 3 łyżkami wody. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt -połowa masy- biszkopt -reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę z mleka na przemian kakaową z jasną, wierzchu nie wyrównujemy, tylko posypujemy startą czekoladą.
Komentarze (15)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
TyTaN
22.02.2017 16:47kucharz11
21.10.2016 06:41Aneta41
19.10.2015 18:17Malgorzata549
08.07.2015 13:43Ewelina1991
03.03.2014 08:09fotoviderek
03.02.2014 14:53aisza1
25.08.2013 11:29IZABELA29
20.05.2013 08:26rjustysia
27.04.2013 14:01Magda60
14.04.2013 10:02Załaduj więcej komentarzy (5)