Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z pieczarkami i marynowanymi śliwkami z sosem chrzanowym
Pieczarki posiekać drobno i udusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Z papryki wykroić 6 paseczków a resztę posiekać w kosteczkę.
Śliwki marynowane osączyć z zalewy, wyjąć pestki.
Do otworu w mięsie włożyć po dwa paseczki papryki i na przemian napychać pieczarkami i śliwką marynowaną. Gotowe roladki obwiązać sznureczkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu położyć roladki i przyrumienić ze wszystkich stron. Kiedy już są ładnie rumiane, podlać wywarem z warzyw i posypać kolendrą , majerankiem, pieprzem, drobno posiekaną papryką, resztą pieczarek pozostałych z nadzienia i posiekanym czosnkiem. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić ok 40 min. Po odparowaniu i sklarowaniu się sosu wrzucić pokrojone na ćwiartki ziemniaki do podgrzania.
Podawać z sosem chrzanowym i śliwkami marynowanymi
sos przygotowałam najprostszy;
Śmietanę wymieszać z chrzanem , doprawić solą i zagotować.