Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem
Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1-2 mm. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok 20 cm. Nawijać je spiralnie na specjalnych foremkach do rurek, które wcześniej należy posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Nawijanie należy zacząć od cieńszego końca foremki, a paski ciasta muszą zachodzić na siebie. Należy również pamiętać aby nie nawijać ich do samego końca, kawałek foremki powinien wystawać, co później ułatwi wyciągnięcie jej z upieczonych rurek.
Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w temp 200 stopni przez ok. 15-20 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika należy wyciągnąć foremki.
Po całkowitym wystygnięciu napełnić je kremem przy pomocy szprycy i posypać cukrem pudrem.
Krem:
W ½ szklanki mleka dokładnie rozetrzeć żółtko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewać rozczyn z mąki i żółtka do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Gotować około 1 min na małym ogniu uważając aby się nie przypalił - będzie gęsty!
Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem (najlepiej mikserem) na białą masę i ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń.
Ucierać do momentu powstania pulchnej masy.
Pod koniec ucierania do kremu można dodać kilka kropel olejku rumowego bądź odrobinę rumu.