Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca
150 g
pieczarki
100 g
cebula
0,5
czosnek
3 ząbki
bulion
0,5 szkl
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
0,5 łyżeczki
kolendra
szczypta
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
ocet jabłkowy
1 łyżka
miód
1 łyzka
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
wieprzowina
600 (łopatka)
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
papryka
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

Ciecierzycę namoczyć 8-10 godzin wcześniej. Mięso pokroić w kostkę posypać ziołami dodać ocet wymieszany z miodem i wymieszać. Odstawić na ok 15 min.

Na patelni i łyżce oleju przysmażyć pieczarki z cebulką. W naczyniu do duszenia podlać łyżkę oleju i wrzucić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać mięso i przysmażyć na ostrym ogniu kilka minut, dodać paprykę pokrojoną w kwadraty, przysmażone pieczarki z cebulką, dodać rozdrobnione lekko pomidory z zalewą, i odrobinę bulionu. Zagotować i dodać namoczoną, odcedzoną ciecierzycę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać bulionem , pod koniec nadmiar płynu odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.11.2014 18:23
warto zrobić
ao_12 10.02.2013 13:34
smacznie wygląda, ja dodałabym od siebie jeszcze chili;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak