Jemista - nadziewane warzywa

Jemista - nadziewane warzywa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona papryka

    3 szt
  • pomidory

    3 szt
  • ryż

    1 torebka
  • Pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • cebula

    1-2 szt
  • czosnek

    6 ząbków
  • koperek

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż obgotować ok. 3-4 min w osolonej wodzie.

Z pomidorów ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Zachowujemy miąższ. Podobnie postępujemy z papryką. Ścinamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się przyrumieni dodajemy pomidory z puszki oraz miąższ z pomidorów, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem i chwilę dusimy razem.

Dodajemy podgotowany ryż i posiekany koperek. Dusimy chwilę bez przykrycia by zredukować ilość płynu.

Farszem napełniamy wydrążone warzywa, przykrywamy je ściętymi wierzchami,układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC na ok. 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bart

24.07.2011 23:02
pychotka

Koper

25.12.2010 22:28
Pomysłowe:)

Mati13

18.11.2010 07:58
ciekawe:)

IlonaAlbertos

23.10.2010 01:10
Warzywa wyglądają bardzo apetycznie, aż chce się zjeść.

edyta18-20

27.09.2010 11:36
pyszne

misia53

14.08.2010 19:02
Dobre i zdrowe.

Justyna223

03.08.2010 16:25
napewno dobre ja nadziewam pomidory albo cukinie

Przemek4

20.07.2010 12:27
Dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat