Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewa czekoladowo-rumowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
masło 2-3 łyżki
rum 5-7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Polewa czekoladowo-rumowa

Czekoladę połamać na kostki.
W garnku zagotować niewielką ilość wody, nakryć sitkiem, wstawić do niego miseczkę z masłem.
Kiedy masło się rozpuści dodać rozdrobnioną czekoladę i całość nakryć na kilka minut pokrywką lub talerzykiem - aby nie uciekało ciepło z garnka.
Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dolać rum i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Taką płynną polewą można udekorować ciasto, ciasteczka, pączki lub wykorzystać do przygotowania domowych trufli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 08.02.2013 01:16
fajne, jeszcze takiego połączenia nie próbowałam
Habibi 08.02.2013 00:29
hehe... już dawno zauważyłam ,że smaki mamy podobne :))
w mojej kuchni 08.02.2013 00:14
moje smaki
Pyszota 08.02.2013 00:04
fajna
Pyszota 08.02.2013 00:04
fajna
kate.500 07.02.2013 23:57
fajne
marcia7 07.02.2013 23:53
super do ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak