Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna tarta z jajecznym kremem i glazurą
Krem:
5 żółtek utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodać ziarenka z laski wanilii oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dobrze wymieszać. Mleko lekko podgrzać i dodać do masy jajecznej. Teraz całość ogrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa będzie gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłówać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasole. Piec w 180 stopniach przez 15 min., po tym czasie zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze przez 10 min.
Gdy ciasto wystygnie nałożyć krem jajeczny.
Glazura: w małym rondelku podgrzać 6 łyżek konfitury morelowej z łyżką miodu. Kiedy oba składniki dobrze się połączą - posmarować wierzch tarty. Dzięki temu będzie ładnie błyszczeć.