Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto marchewkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
olej 1/3 szklanki
jaja 2 sztuki
marchew 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe

• Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
• W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, przyprawy.
• W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
• Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę (starą na grubych oczkach lub wykorzystać "resztki" które mamy po zrobieniu soku marchewkowego), wymieszać łyżką.
• Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub włożyć do formy silikonowej. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
• Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
• Wystudzić w formie.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 03.02.2013 11:21
lubię
gottrina 03.02.2013 11:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak