Przepis i sposób przygotowania na: Prosty sufflet czekoladowy
Dno oraz boki foremek smarujemy masłem,posypujemy cukrem pudrem.
Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady,dobrze mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Białka ubijamy z drugą łyżką cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami.
Potem dodajemy rozpuszczona czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...
Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.
Smacznego:)