Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków
Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
W między czasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa.
Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni.
Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką.
Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki.
Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką.
W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.
Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.