Śledź po sułtańsku

Śledź po sułtańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rodzynki

    1 szklanka
  • średnie cebule

    3-4 szt
  • podwójne płaty śledziowe w occie

    3-4 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 czubate łyzeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroic w piórka i zeszklic na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebule z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktos koniecznie musi to może dodac sól ale naprawde odrobinke żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaje. Jesli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

05.05.2012 12:23
pewnie pyszny

eli_555

07.08.2011 23:00
pyszne śledziki

anemon

28.04.2011 07:09
Bardzo fajny pomysł.

bernika

14.10.2010 21:57
ciekawy.

agnieszka189

30.07.2010 10:51
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat