Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka babci
W czasie kiedy wywar na zupę zaczyna nam się gotować dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tak na wyczucie troszkę soli i pieprzu ja dałam jeszcze łyżkę jarzynki, gotować do momentu kiedy ziemniaki będą prawie miękkie w tym czasie dodać do zupy przygotowane kluseczki.
Kluseczki przygotowujemy w taki sposób: jajko wymieszać z solą i sodą, następnie dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto jak na makaron z gotowego ciasta urywać małe kawałeczki i uformować je w kuleczki (moja teściowa rwała ciasto bezpośrednio nad garnkiem).
Kiedy ziemniaki i kluseczki są miękkie to na sam koniec dodać do zupy majeranek oraz pokrojoną w kostkę cebule i kiełbasę podsmażone na maśle, całość doprawić do smaku.
Podawać bardzo gorącą jak rosół bo wtedy najlepiej smakuje.