Kartoflanka babci

Kartoflanka babci

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • cebula

    1/2 sztuki
  • kiełbasa

    30 dag
  • masło

    2 łyżki
  • majeranek

  • przyprawy

  • DODATKOWO:

  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • soda oczyszczona

    1 szczypta
  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchew obrać i pokroić w plasterki, przełożyć ja do garnka i dodać 1,5 litra wody, następnie dołożyć obraną pietruszkę i seler oraz liście laurowe z zielem angielskim, garnek postawić na gazie i zacząć gotować.
W czasie kiedy wywar na zupę zaczyna nam się gotować dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tak na wyczucie troszkę soli i pieprzu ja dałam jeszcze łyżkę jarzynki, gotować do momentu kiedy ziemniaki będą prawie miękkie w tym czasie dodać do zupy przygotowane kluseczki.
Kluseczki przygotowujemy w taki sposób: jajko wymieszać z solą i sodą, następnie dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto jak na makaron z gotowego ciasta urywać małe kawałeczki i uformować je w kuleczki (moja teściowa rwała ciasto bezpośrednio nad garnkiem).
Kiedy ziemniaki i kluseczki są miękkie to na sam koniec dodać do zupy majeranek oraz pokrojoną w kostkę cebule i kiełbasę podsmażone na maśle, całość doprawić do smaku.
Podawać bardzo gorącą jak rosół bo wtedy najlepiej smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

29.04.2017 13:42
smaczna kartoflanka

goofy9

22.05.2013 22:45
super przepis, świetnie opisany

Babciagramolka

29.01.2013 19:39
Chyba pójdę gotować kartoflankę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat