Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem i serem to
- tradycyjne danie kuchni włoskiej
- smaczny obiad dla całej rodziny
- dokładny przepis, krok po kroku i warstwa po warstwie
Kroki postępowania
Z 1/3 kostki masła zabieramy 1-2 łyżki masełka i podsmażamy na nich szpinak. Doprawiamy go pieprzem, solą i przyprawą Kucharek i podsmażamy. Pod koniec dodajemy starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ser topiony.
Wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia się serka.
Pozostałe masełko rozpuszczamy z odrobiną mleka (około szklanki).
W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę (tak aby nie było grudek).
Gdy masełko się roztopi dodajemy mleko z mąką i przyprawy (curry, sól, pieprz, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, przyprawa do grilla, lubczyk oraz cząber).
Dodajemy odrobinę sera żółtego (1-2 plasterki) i wszystko mieszamy aż ro całkowitego rozpuszczenia się sera i zagęszczenia sosu.
Przygotowanie do zapiekania: Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę sosu (na bazie beszamelu).
Na sos wykładamy makaron.
Uwaga: sos potrzebny jest zarówno pod makaronem jak i na makaronie, aby nie trzeba było wcześniej gotować makaronu.
Na makaron ponownie nakładamy sos.
Na sos nakładamy warstwę szpinaku.
Ponownie nakładamy sos i całość posypujemy startym żółtym serem.
Znów nakładamy makaron lasagne, sos beszamelowy, szpinak.
Na szpinak ponownie nakładamy sos beszamelowy i kilka listków świeżej bazylii. Jeżeli nie mamy świeżej bazylii to posypujemy suszoną.
Nakładamy kilka płatków makaronu, ponownie sos i wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i zapiekamy około 40-50 minut.
SMACZNEGO :)