Lasagne z sosem beszamelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos bolognese

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula biała

    2
  • passata pomidorowa

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • pomidory

    3
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oregano

  • bazylia

  • przyprawa do potraw Kucharek

Sos beszamelowy

  • masło

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko

    2,5 szklanki
  • sól do smaku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • makaron lasagne

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos bolognese:

1. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
2. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem. Podsmaż. Kiedy mięso już się zarumieni dodaj pokrojone cebule, dopraw kucharkiem. Podsmaż.
3. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa mielonego. Podsmaż.
4. Kiedy mięso mielone będzie już dobrze podsmażone , wlej passatę pomidorową, dopraw oregano oraz bazylią. Pozostaw na ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Sos beszamelowy:

1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj.
2. Do rozrobionej z masłem mąki dolewaj mleko cały czas energicznie mieszając.
3. Całość pozostaw na ogniu , co jakiś czas mieszając , aż sos trochę zgęstnieje.

Ser zetrzyj na tarce.

Składanie:

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wlej odrobinę sosu beszamelowego rozprowadź dokładnie po dnie naczynia, następnie ułóż płaty makaronu, następnie wylej kolejną warstwę sosu beszamelowego, dodaj sos bolognese posyp serem , nakładaj kolejno makaron, sos beszamelowy, sos bolognese , ser – połóż tyle warstw ile umożliwi naczynie. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut. Po 20 minutach przykryj górę folią aluminiową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 18.11.2016 08:33
uwielbiam
Edita 17.11.2016 18:54
pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat