Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowe batony w sezamie
sok z 1 cytryny
łyżeczka zmielonego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
Batony łososiowe:
Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.
Sos Vinaigrette:
Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.