Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łososiowe batony w sezamie

5.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały sezam
3 łyżki
czarny sezam
3 łyzki
filet z łososia
4 sztuki
oliwa
2 łyzki
sok z cytryny
3 łyzki
imbir starty
1 łyżeczka
oliwa
3 łyzki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
wasabi
1 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowe batony w sezamie

Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette

sok z 1 cytryny
łyżeczka zmielonego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku




Batony łososiowe:

Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.

Sos Vinaigrette:

Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 21.03.2017 10:26
świetny pomysł
Patty 13.05.2013 23:37
mniam wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak