Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 1/2 kg
jaja 3 sztuki
cukier 40 dag
masło 1 kostka
mleko 1/2 szklanka
sól 1/2 łyżeczka
orzechy włoskie 10 dag
migdały 10 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z bakaliami

Kroki postępowania

1
Miód, cukier i masło podgrzewamy, aż się zagotuje, zestawiamy z
ognia.
Krok 1 - Pierniczki z bakaliami foto
2
Do tak przygotowanej i wystudzonej masy dodajemy stopniowo,
dokładnie mieszając mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól
przyprawę korzenną. Ciasto starannie wyrabiamy.
Krok 2 - Pierniczki z bakaliami foto
3
Dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na tydzień lub dwa do lodówki.
Krok 3 - Pierniczki z bakaliami foto
4
Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopnich.
Krok 4 - Pierniczki z bakaliami foto
5
Dekorujemy wg uznania.
Krok 5 - Pierniczki z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.08.2013 19:56
świąteczne pierniczki najlepsze:-)
gosia56 20.01.2013 13:42
npewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak