Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki :

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion wołowy

    1/2 l
  • cebula

    1 szt.
  • liść winogronowy

    30 szt.
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    30 dag
  • ryż

    10 dag
  • rodzynki

    3 łyżki
  • mięta

    2 łyżki (posiekana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

19.09.2011 13:17
coś nowego

iwona332

13.12.2010 00:45
super

eli_555

28.11.2010 23:24
Muszą być pyszne takie gołąbeczki.

Małgorzata113

23.07.2010 07:45
Ciekawe te liście winogron.

Ewa111

19.07.2010 14:25
No nie wiem czy przekonałabym swoją rodzinę do tej potrawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat