Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z dyni, jabłek i daktyli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
daktyle 15 dkg
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dkg
cukier drobny 0,5 kg
brandy 150 ml
sok z cytryny do smaku
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z dyni, jabłek i daktyli

Do dużego rondla wrzucić pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz kawałki dyni. Podlać szklanką wody( jeśli odparuje jeszcze trochę dolać) i smażyć mieszając. Po około 30 minutach do marmolady dołożyć posiekane daktyle i skórkę pomarańczową. Po kolejnych 20-30 minutach marmoladę dokładnie zmiksować dosypać cukier, doprawić sokiem z cytryny.

Smażyć dalej ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy będzie już gotowa, tuż przed zdjęciem z ognia dolać brandy i dokładnie wymieszać. Jeśli ma „iść do piwnicy” to jeszcze gorącą marmoladę wlewać do słoików a słoiki wekować przez 20 minut. Jeśli do bieżącej konsumpcji, to wystarczy ją schłodzić a potem trzymać w lodówce w szklanym naczyniu. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 16.01.2013 21:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak