Mazurek przekładany

Mazurek przekładany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • miód

  • grysik

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: Ciasto: 40 dag mąki, 15 dag cukru, 7 dag miodu, 5 dag masła, 2 jajka, łyżeczka sody. Masa: 3 szklanki mleka, 4 czubate łyżki grysiku, kostka masła, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, kieliszek rumu lub żubrówki. Do dekoracji bakalie lub owoce z konfitur.

SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio gorącym piekarniku, Po wystygnięciu przekroić ciasto na dwa płaty. Ugotować grysik na mleku, dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać powoli po łyżce grysiku, a na koniec alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami lub owocami z konfitur. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem. Z tej ilości ciasta można upiec dwa mniejsze mazurki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

21.04.2011 08:59
ciekawe

banditka

08.10.2010 09:12
bardzo ladny :)

RenataZ-et

22.07.2010 10:51
Kolejne arcydzieło grumko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat