Przepis i sposób przygotowania na: Słodziutki warstwowiec
Warstwa serowa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ricottę, serek twarogowy o smaku waniliowym, ubitą śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Starannie wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowaną masę serową rozsmarować na śliwkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 60 minut. Ostudzić.
Warstwa śmietanowa: żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder oraz żelatynę. Połączyć składniki. Masę wyłożyć na wcześniej upieczone i ostudzone warstwy deseru.
Ciasto udekorować wiórkami czekolady mlecznej i owocami. Schłodzić w lodówce.