Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sękacz z tortownicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 0.5 szklanki
mąka ziemniaczna 0.5 szklanki
jajko 6 szt
mielone migdały 5 dag
rum 1 łyżka
wanilia 1/2 laski
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sękacz z tortownicy

Masło utrzeć z cukrem na krem. Wciąż ucierając, dodaj po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Tortownicę wysmaruj masłem,na jej dnie równo rozprowadź 2 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C i piecz 5 min. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjmij tortownicę. NA upieczonej warstwie sękacza rozprowadź kolejno 2 łyżeczki ciasta i znowu wstaw do piekarnika. Zabieg powtarzaj do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.01.2013 14:07
jak dawniej
miki47 06.01.2013 13:58
oczywiście daje smacznie
miki47 06.01.2013 13:58
może nazwa sękacz mówi mi coś innego ale fajny przepis
miki47 06.01.2013 13:57
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak