Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pomarańczowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
drobny cukier 1 szklanka
mąka tortowa 3/4 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
kakao 2 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
masa
śmietana 30% 500 ml
mascarpone 250 g
śmietanfix 2 szt
cukier puder 2 łyżka
skórka z pomarańczy 1 szt
sok z pomarańczy 40 ml
DODATKOWO:
dżem pomarańczowy 5 łyżka
gorzka czekolada 100 g
wiórki czekoladowe
pomarańcza 100 g
czekolada 100 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy

Na początek przyrządzamy biszkopt.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy stopniowo dodając do nich cukier.

Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet.

Szybko mieszamy i przekładamy do białek.

Ponownie ubijamy a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i kawą.

Masę przelewamy do 3/4 wysokości tortownicy o średnicy 18 cm oraz dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

Mniejsze biszkopty pieczemy ok. 30 minut, większy ok. 45 w 180 stopniach.

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.

Nadziewaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

Następnie trzepaczką na najmniejszych obrotach łączymy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części a mniejsze biszkopty na 2.

Pierwszy duży biszkopt smarujemy dżemem pomarańczowym i masą.

Przykrywamy go kolejnym biszkoptem i znowu przekładamy masą.

Trzeci biszkopt smarujemy masą i układamy na nim mniejsze kawałki ciasta które również przekładamy.

Pozostałą masę rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.

Możemy go także ozdobić oraz posypać wiórkami czekoladowymi.

Ja na wierzchu poukładałam czaszki wykonane z gorzkiej czekolady w foremce do robienia czekoladek.

Tort odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 02.01.2013 18:33
piękny
Monika58 02.01.2013 15:36
co za pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak