Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe zawijasy Eli z grilla
Klasyczne szaszłyki z grilla to zwykle różnorodne, pyszne składniki m.in. kurczak, papryka, cukinia, cebula nadziane na patyczki i usmażone na ruszcie. Ela ma nieco inny patent: drobiowe zawijasy!
Z mięsa kurczaka zróbcie długie i bardzo smakowite paski - węża, w którego ogon wstawicie wszystkie warzywne dodatki. Wypróbujcie ten sposób, a nie pożałujecie!
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kurczaka pokroić na długie plastry grubości 1 cm.
Składniki marynaty ubić trzepaczką. Marynatą zalać kurczka, wymieszać, żeby cały był pokryty marynatą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Paprykę i cebulę pokroić na kawałki 2x2 cm, cukinię na 2 cm pół krążki. Mięso wyjąć z marynaty.
Na każdego szaszłyka wziąć dwa patyki i nadziewać mięso w kształcie węża (jak na zdjęciu), w kieszonki z mięsa wkładając na przemian cebulę, cukinię i paprykę.
Szaszłyki piec na grillu przez około 30 minut, smarując co jakiś czas pozostałą marynatą. Smacznego!