Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe babeczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
miękkie masło 125 g
cukier 125 g
mleko 125 ml
jajko 2 szt
sól 1/4 łyzeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ser biały 200 g
mak 40 g
ozdoby czekoladowe do dekoracji
bita śmietana do dekoracji
srebrne kuleczki cukrowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe babeczki

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 1 - Makowe babeczki foto
2
Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak.
Krok 2 - Makowe babeczki foto
3
Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Krok 3 - Makowe babeczki foto
4
Ciasto przekłądać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.
Krok 4 - Makowe babeczki foto
5
Upieczone babeczki można dekorować kiedy ostygną.
Krok 5 - Makowe babeczki foto
6
Moje babeczki są ozdobione ubitą śmietaną oraz dekoracjami zrobionymi z czekolady i kulkami cukrowymi.
Krok 6 - Makowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 31.12.2012 11:15
bardzo ładnie udekorowane, zapewne także smaczne
miroslawa 31.12.2012 04:19
są cudne, gratuluję pomysłu
aisoglam 31.12.2012 00:00
Fajny przepis. Makowych jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak