Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
woda 4 szklanki
olej 4 łyżki
kminek do smaku
kapusta kiszona 2 kg
grzyyby suszone 15 dag
przecier pomidorowy 1 łyża
seler naciowy 2 gałązki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 4 sztuki
oliwa 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
jabłko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Grzybki zalewamy wodą około 2-3 szklanek i odstawiamy na 5 h, nastepnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Co do kapusty musmy ja namoczyć, zimnej, potem w ciepłej wodzie, a następnie odsączyć z wody. Posiekać na mniejsze kawałki. Podlewać kapustę mozemy wywarem, który uzyskalismy z obgotowanych grzybków. Dodatkowo dodajemy 2 szklanki wody. Oczywiscie wywar przepuszczamy przez sitko.
Do kapustty dodajmemy pokrojone jabłko. I tak gotujemy około 1 godziny. Dodajemy pokrojony seler, obraną, opłukaną startą na tace marchewkę i podsmażoną chwilę na 1 łyżce oelju. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na leju.Dodajemy do kapusty. dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, kminek,liść laurowy, ziele angielskie itp.gotujemy ok. godziny. Pod koniec samego gotowania dodajemy do smaku ewentualnie przyprawy, pposiekaną pietruszkę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 03.08.2013 09:10
Fajny bigosik :)
Iwka 30.12.2012 21:15
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak