Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy z serem
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
3 łyżki masła
pół szklanki cukru
MASA:
25 dag sera chudego
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
3,5 łyżki kaszy manny
2 jajka
1/3 szklanki cukru
cukier wanilinowy
75 dag mrożonych wiśni
masło na brytfannę
skórka 1/2 startej cytryny
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, zagnieść ze składnikami ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Mleko zagotować wsypać kasze i gotować ok. 10 minut. Kaszę, żółtka,cukier, masło, cukier wanilinowy, i ser utrzeć, dodać skórkę z cytryny i ubite białka. Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy i przykryć masą serową. Udekorować wiśniami i piec ok. 55 minut w temp;. 200 stopni C.