Przepis i sposób przygotowania na: Krówka z orzechami
-Białka oddzielić od żółtek.
-Ubić pianę z białek dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.
-Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym.
-Stopniowo dodać żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką kartoflaną.
-Ciasto wylać do foremki.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.
-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.
- I masa: żółtka utrzeć z połową cukru, dodać budyń, mąkę i 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z resztą cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- II masa: budyń i mąkę wymieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Składanie ciasta:
- biszkopt
- masa
- herbatniki
- masa
- herbatniki
- masa krówkowa
- posiekane orzechy