Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kapustą i grzybami
Suszone grzyby moczyć przez ok. 30 minut, kapustę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i drobno pokrojone grzyby. Smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut. Podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić aż do miękkości. W czasie duszenia podlewać wodą.
Na koniec doprawić.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).
Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką gwiazdki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy podczas pieczenia ).
Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz, który następnie przykrywamy gwiazdką.
Pieczemy aż całość się ładnie zarumieni.