Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 450 g
mascarpone 250 g
twaróg 400 g
jajko 4 szt
masło 110 g
mąka 3 łyżki
czekolada gorzka 300 g
cukier 40 g
cukier wanilinowy 1 łyżka
orzechy włoskie 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mascarpone

Herbatniki poruszyć lub zmiksować. Zagnieść je z masłem, z jednym jajkiem i mąką. Masę wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec 9 minut w 180°C. Czekoladę roztopić na parze i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo czekoladę. Serek zmiksować z twarogiem i połączyć z masą czekoladową. Masę rozmasować na cieście, wyrównać wierzch. Sernik piec 50 minut w 180°C. Ostudzić. Posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 18.12.2012 18:59
apetyczny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak