Przepis i sposób przygotowania na: Zacierkowa po mojemu
1. Udko i skrzydełko wymoczyć w zimnej wodzie.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę.
3. Marchewkę, selera, pietruszkę zetrzeć na tarce lub pokroić w grubszą kostkę
4. Dodać pokrojoną cebulę (0,5 sztuki) i pora.
5. Zalać wodą (0,5 szklanki), dodać Kucharka, pieprz, sól. Dodać udko i skrzydełko. Gotować wszystko do miękkości.
6. Jajko rozbić do miseczki, wsypać mąkę (tyle, żeby się dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki), zacierki powinny same się formować pod palcami.
7. Do ugotowanego wywaru dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie skleiły, chwilkę jeszcze pogotować.
8. Resztę cebuli, która została (1,5 sztuki) podsmażyć na patelni, a następnie dodać do ugotowanej zupy. Dobrze wymieszać i posypać koperkiem.