Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 kilogram
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • żółtko

    1 sztuka
  • masło stopione

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    1/2 łyżeczka
  • bułka tarta

    2 łyżka
  • białko

    1 sztuka
  • woda

    150 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka z grzybami do barszczu
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
Krok 2 - Uszka z grzybami do barszczu
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka.
Krok 3 - Uszka z grzybami do barszczu
Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Podawać z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

21.03.2013 18:25
estetyczne

Bernadeta1

29.12.2012 12:39
super przepis,przyznam że sama za uszka to raczej się nie zabieram {tak zdolna to nie jestem}

Kulinarna Ja

13.12.2012 15:00
ja sama nie potrafię, ale bym zjadła :P

pierniczkowo

12.12.2012 11:20
uwielbiam uszka z barszczykiem:)

Juleczka20

12.12.2012 11:07
uwielbiam,nie tylko w Wigilię:)

cukiereczek

12.12.2012 10:22
pycha

gosia56

12.12.2012 10:14
pycha

Katarzyna54

12.12.2012 09:27
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat