Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka bałwanki
Ciasto posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować.
Z ciasta wycinać małe i większe kółka ( ja wycinałam kieliszkiem, a mniejsze końcówką od rękawa cukierniczego .
Górę większego kółka smarować białkiem, przykleić mniejsze kółeczko i takie ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z ciasta kakaowego lepić szaliczki, czapki i guziczki. Ze skrawków ciasta waniliowego noski i pomponiki.
Wszystko przyklejać na białko.Połowę ciastek zostawić "bez ubranka". Wykałaczką zrobić oczy i buzie.
Piec ciasteczka w 180' przez 10 minut. Ostudzone smarować marmoladą i składać.
Ciasto kakaowe wykonujemy z połowy porcji ciasta waniliowego, jednak nie dodajemy cukru waniliowego a dodajemy 1 łyżkę kakao