Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynianki
Tak przygotowaną piane nałóż do rękawa z dużą ozdobną końcówką i wyciśnij “miseczki” na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (ja osobiście bardzo polecam silikonową matę). Okrągłe miseczki zrobisz wyciskając koło o średnicy mniej więcej 6-8cm, a następnie na zewnętrznej stronie wyciśnij obręcz, tak aby po upieczeniu można było wyłożyć do środka nadzienie.
Zostaw między miseczkami nieduże odstępy, gdyż troszkę urosną. Piecz 35 minut w temperaturze 140ºC. Ostudź na kratce. Beza pieczona w wyższej temperaturze i przez krótszy czas zachowuje delikatny karmelowy środek.
Krem cytrynowy: wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.
Bita śmietana: ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie mikserem.
Oczywiście możesz użyć gotowej śmietany, ale szczerze polecam zrobić własną. Dużo czasu nie zabiera a w smaku jest nieporównywalnie lepsza.
Kiedy masz już wszystkie składniki Cytrynianek przygotowane i ostudzone, połóż trochę kremu cytrynowego na bezę, następnie przykryj bitą śmietaną. Można ozdobić owocami.
Smacznego.