Placuszki serowo-cytrynowe

Placuszki serowo-cytrynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg sera białego, półtłustego

    30
  • łyżki mąki kukurydzianej

    4
  • z połowy cytryny

    sok
  • otarta z całej, sparzonej cytryny

    skórka
  • łyżki roztopionego masła

    3
  • łyżki cukru

    2
  • op. cukru waniliowego 16g

    1
  • szkl. mąki pszennej

    0,5-0,75
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • kilka łyżeczek cukru+1 łyżeczka mielonego cynamonu

    do oprószenia:
  • masło

    2-3 łyżki
  • olej

    2-3 łyżki
  • jajka

    2 małe
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta (mąki na razie połowę!) włożyłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na gładką masę. Powinna być bardzo gęsta, ale jednak nieco płynna. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam olej i wykładałam porcje ciasta wielkości 1,5 łyżki - powinny się lekko rozpływać tak jak bliny. Smażyłam aż się zrumieniły z obu stron. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzach posypałam cukrem z cynamonem, podałam z sosem z owoców jagodowych i morelami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

16.02.2013 09:56
pyszne

Magula

11.06.2012 13:00
fajny przepisik

sara1

23.05.2012 15:03
rewelacyjne i pomysłowe

magdziorka6

13.03.2012 17:10
ŚWIETNE PLACUSZKI

andzia123

04.03.2012 08:36
aż ślinka leci:)

iziona

20.09.2011 08:28
Bardzo kusząco zerkają z tego zdjecia

marchewka

05.08.2011 22:17
ślicznie wyglądają i zapewne są pyszne

Koper

15.03.2011 18:36
piękne i pewnie pyszne :)

wedith1

26.11.2010 09:40
Pięknie podane!

aeksandra

20.11.2010 14:50
super wygląda i zapewne dobrze smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat