Seromakowiec babci

Seromakowiec babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • masło

    125 g
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżecz.
  • żółtka

    2 szt.
  • mak

    500 g
  • mleko

    500 ml
  • białka

    4 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szkl.
  • jabłka prażone

    1 szkl.
  • kasza manna

    4 łyż.
  • aromat migdałowy

    6 kropli
  • jajka

    5 szt.
  • żółtka

    2 szt.
  • masło

    125 g
  • cukier

    1 szkl.
  • sól

    1 szczypta
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Seromakowiec babci
Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Seromakowiec babci
Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Krok 3 - Seromakowiec babci
Masa makowa: Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka, kaszę mannę (bułkę tartą) i doprawiam aromatem migdałowym, dokładnie mieszam.
Krok 4 - Seromakowiec babci
Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.
Krok 5 - Seromakowiec babci
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką.
Krok 6 - Seromakowiec babci
Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
Krok 7 - Seromakowiec babci
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go papierem do pieczenia lub folią aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (49)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Fifona

22.12.2016 19:50
Mam pytanie, gdzie dodaję te 5 jajek?

IZABELA29

05.08.2016 17:19
pyszności takie

KORAL

06.03.2016 12:31
Moje ulubione.....

Klausia

27.12.2015 15:30
robiłam je :)

IZABELA29

22.09.2015 18:26
bardzo go lubie

kasia.s

09.11.2014 18:26
Moja babcia robiła ten sernik:) Rewelacja:)

barbara11561

26.10.2014 09:57
takie ciasto to marzenie :)

pestka

29.09.2014 09:33
bardzo smaczne ciasto

as28

20.08.2014 13:49
mniam mniam

Misia13

19.08.2014 22:01
mmm, apetyczny :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat