Przepis i sposób przygotowania na: domowy obiadek
Bułkę włóż do miseczki i zalej mlekiem żeby dobrze nasiąkła. Mięso przełóż do dużej miski i rozprowadź widelcem tak, żeby nie było zbrylone. Dodaj do mięsa odsączon bułkę, wbij całe, surowe jajko. Przypraw mięso solą i pieprzem.
Cebulę obierz z łupinek, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 1 łyżce oleju: najpierw porządnie rozgrzej tłuszcz na patelni, potem równomiernie wysyp pokrojoną cebulkę. Nie dopuść, żeby się całkiem uprażyła - ma być przezroczysta. Usmażoną cebulkę wymieszaj z przygotowanym mięsem.
Uformuj kotlety - nabieraj porcję mięsa na dłoń i najpierw utocz równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszcz. Kotlety smaż na gorącym oleju. Obracaj, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron. Po 4 minutach smażenia zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez 10 minut.
Ziemniaki.
Obierz ziemniaki, Wrzuć do gotującej i osolonej wody. Gotuj aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź je z wody i utłucz.
Surówka.
Kapustę pekińską pokrój w drobne paski.
Pora umyj pod bieżącą wodą, pokrój drobno.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
posyp odrobinę solą, dobrze wymieszaj.
rozrób sos sałatkowy,dodaj do surówki, wymieszaj.