Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym

Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    2 szt
  • Wywar:

  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    200 ml
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • goździki

    1 łyżeczka
  • sok pomarańczowy

    2-3 łyżki
  • Krem:

  • serek mascarpone

    125 g
  • śmietana 30%

    75 g
  • cukier puder

    25 g
  • wywar korzenny

    1/3 szklanki
  • cukier

    4-6 łyżek
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • ---PAJĘCZYNKA---

  • cukier

    140 g
  • ocet

    0,5 łyżeczki
  • woda

    40 ml
  • Dodatki:

  • orzechy włoskie

    4-5 szt
  • cynamon

  • wino białe

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym
Do rondelka włożyć cukier, zalać wodą i dodać ocet. Gotować aż karmel się delikatnie zarumieni. Zdjąć z ognia, gdy troszkę zacznie robić się gęściejszy zamoczyć łyżkę i cienką nitką rysować "pajęczynkę" na rozłożonym kawałku papieru do pieczenia. Gdy karmel wystygnie, można go znowu podgrzać. Odłożyć ozdoby w suche i chłodne miejsce. Karmel jest bardzo hydroskopijny i w wilgotnym miejscu szybko się rozpuści - dlatego może leżeć maksymalnie do ok 45 min.
Krok 2 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym
Jabłka (muszą być twarde) wydrążyć. Można to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia lub zwykłą obieraczką do ziemniaków (warzyw). Obrać. Do garnka wlać wodę, wino białe półsłodkie, sok ze świeżej pomarańczy, cukier i przyprawy. Zagotować. Włożyć jabłka i gotować ok 10-13 min (zależnie od twardości). Należy uważać by nie pękły, dlatego warto doglądać odpowiedniego momentu. Delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 3 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym
W międzyczasie przygotować krem. Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem. Dodawać po trochu serek mascarpone, cały czas ubijając. Można także dodać 1 łyżeczkę rumu. Krem nałożyć do szprycy i odstawić na chwilę do lodówki.
Krok 4 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym
Wywar pozostały od jabłek zagotować z cukrem i esencją waniliową. Odparować ok połowę płynu, gdy zacznie robić się gęściejszy dodać śmietankę i jeszcze chwilę gotować.
Krok 5 - Jabłka gotowane w winie korzennym z musem śmietankowym
Orzech włoskie rozdrobnij. Wyjmij mus śmietankowy z lodówki. Na talerzu wylej porcję sosu waniliowo - karmelowego. Ułóż na nim jabłko. Szprycą nadziej jabłko musem śmietankowym. Udekoruj całość orzechami włoskimi, cynamonem oraz karmelową pajęczynką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (72)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bartek8585

11.05.2016 00:27
chcieć mieć u siebie-tego chcę więcej:)

Suonatar

05.11.2015 22:25
Świetny przepis :)

agaK.

12.08.2015 18:14
Świetne, ta pajęczynka jest fajna i bardzo wykwintnie wygląda.

bertpvd

07.07.2015 10:24
wygląda wspaniale ! :)

odjechana

23.06.2015 12:19
Wygląda zjawiskowo :)

Stenka

31.05.2015 13:12
chętnie bym zjadła

ben-ka

20.05.2015 11:58
Wygląda apetycznie.

Wiktoria29

16.11.2014 20:29
wygląda rewelacyjnie

IZABELA29

21.09.2014 11:00
pysznie podane

as28

05.09.2014 11:08
jabłuszko rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat