Przepis i sposób przygotowania na: 3 odsłony jabłecznika z sosem custard i lodami
Kroki postępowania
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy do nich cukier (2 łyżki), ekstrakt i cynamon - mieszamy. Wkładamy do garnka i gotujemy mus ok. 20 min. Przekładamy w durszlak odsączając zbędne płyny.
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mieszamy z mąką (300 g), dodajemy masło(125 g), cukier puder (1/2 szklanki), jajka (2 sztuki)i gnieciemy ciasto. Ciasto wałkujemy i wypełniamy nim blachę tortową wyłożoną papierem (wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą).
Odsączony mus ze startych jabłek i rozprowadzamy je na cieście. Na wierzch dajemy posypkę z bułki tartej.
Masło (50 g), mąka (3 łyżki) i brązowy cukier (2 łyżki) rozcieramy palcami i kruszymy je bezpośrednio na ciasto by zrobić kruszon. Pieczemy całość w 180 stopniach ok. 40-50 minut, obserwując czy się rumieni. Jeśli tak, to wyciągamy i studzimy. Smacznego!
Do pojemnika wbijamy 2-3 żółtka, dodajemy cukier (2 łyżki) oraz cukier wanilinowy (1 paczka) i intensywnie mieszamy. Dodajemy mąkę kartoflaną (2 łyżki) oraz połowę z 3/4 śmietanki i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej masy. W rondelku na ogniu gotujemy mleko (szklanka) i pozostałą część śmietanki. Gdy w rondlu wrze, wtedy powoli dolewamy zawartość pojemnika, cały czas mieszając.
Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, ananasami, sosem avokado malinami i miętą.
Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, sosem avokado oraz maliną i miętą jako dekoracja.
Jabłecznik z sosem custard, lodami, bitą śmietaną, malinami, sosem avokado i miętą.