Przepis i sposób przygotowania na: Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli Marcina Budynka
1. Przygotuj marynatę: Weź: rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
2. Umyte i oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Po tym czasie wyjmujemy gicz, a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
4. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
6. Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
7. Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
8. Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
9. Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.