Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona Lasagne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pomidory z puszki 2 puszki
kapary 100 g
masło 50 g
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 2 małe
pesto 200 g
mleko 0,75 L
ser żółty 8 plasterków
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
majeranek do smaku
bazylia do smaku
oregano do smaku
kurkuma do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
ziele angielskie 3-4 kuleczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
makaron lasagne 12-14 szpinakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona Lasagne

Kroki postępowania

1
1. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy margaryną i wykładamy makaronem. (Ja niestety musiałam połamać ale nie mam prostokątnego naczynia do zapiekania ;) )
Krok 1 - Zielona Lasagne foto
2
2. Na makaron wykładamy zielony sosik pesto beszamel ;) (Masełko 50gram rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko 0,75L, ok 2 łyżki mąki, 180-200gram pesto i dwa plasterki sera, mieszamy i czekamy aż się zagęści w razie potrzeby podsypujemy mąki). Nakładamy tyle aby zakryć lekko makaron.
Krok 2 - Zielona Lasagne foto
3
3. Nakładamy sosik mięsny (2 cebulki pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy 500g mięsa mielonego, 2 puszki pomidorów i 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę. Chwilę dusimy. Przyprawiamy: sól,pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, listek laurowy)
Krok 3 - Zielona Lasagne foto
4
4. Na to nakładamy kilka plasterków sera żółtego.
Krok 4 - Zielona Lasagne foto
5
5. I znowu makaron lasagne...
Krok 5 - Zielona Lasagne foto
6
6. ...znowu sos pesto beszamel
Krok 6 - Zielona Lasagne foto
7
7. A teraz pora na kapary :) (kapary ze słoiczka, najpierw odcedziłam ze słoiczkowej zalewy, zamoczyłam na 30 minut w wodzie (aby były nieco mniej słone) odcedziłam i dopiero nałożyłam na sosik). Nie przesadźmy z ich ilością ponieważ mimo moczenia nadal są dość słone...
Krok 7 - Zielona Lasagne foto
8
8. ...na kapary nakładamy mięsko i znowu ser żółty.
Krok 8 - Zielona Lasagne foto
9
9. Makaronik i górna porcja sosu pesto beszamel :)
Krok 9 - Zielona Lasagne foto
10
10. Wstawiamy do piekarnika na 170-180 stopni i pieczemy ok 40-50minut :) Warto zaglądać abyśmy nie spalili.

SMACZNEGO :)
Krok 10 - Zielona Lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 19.12.2012 21:01
swietna
MAR3STA 27.11.2012 16:10
na pewno była pyszna
pierniczkowo 26.11.2012 12:01
rewelacyjne danie, musi być pyszne:)
pajbek 26.11.2012 10:41
Jestem pewna, że to pyszna potrawka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak