Kurze udka - Coxinhas de Galinha

Kurze udka - Coxinhas de Galinha

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 piersi kurczaka

  • 1/2 posiekanej cebuli

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • 6 łyżek masła

  • sól, pieprz

  • 3 szklanki mąki

  • 25 dag kremowego twarożku

  • tarta bułka

  • bulion wołowy

    2 kostki
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włóż do garnka (najlepiej ciśnieniowego) kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki (w garnku ciśnieniowym trwa to około 10 minut). Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój (do farszu możesz dodać natkę lub szczypiorek). Odmierz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj kółeczka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka. Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ankha

01.06.2012 06:39
Przełamujecie stereotypy myślowe -ciasto na bulionie,,niesamowite:)

Jolanta40

25.07.2011 09:22
pyszności

Smakosz6

22.03.2011 14:46
mmmmmmmmmmmmm

Barbara40

11.03.2011 19:27
Bardzo ciekawy przepis, sprobuje

wedith1

17.08.2010 11:04
Smacznie wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat