Przepis i sposób przygotowania na: Torcik w paski z kawową nutą
Zagotować pół litra mleka, dodać cukier i kawę rozpuszczalną - do gorącego mleka wlać zawiesinę z proszku budyniowego i pozostałego mleka.
Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Masło pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Chłodny budyń wstawić na 2 godziny do lodówki.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Doprawić likierem do smaku.
Krem lekko schłodzić w lodówce.
* ZEBRA:
Ubić na puszystą masę jajka z cukrem, dolewać stopniowo olej i mleko oraz dosypywać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na połowę - do jednej części wmiksować kakao, aromat orzechowy i kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w łyżeczce gorącej wody, a do drugiej mąkę kukurydzianą.
Dużą tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Wylewać na środek foremki, na przemian, oba kolory ciasta.
Piec około 55-65 minut w piekarniku nagrzanym do 190-195*C.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozciąć w poprzek na 3 krążki.
~ Krem podzielić na trzy części.
Krążki ciasta smarować kremem i składać, lekko dociskając.
Wierzch posmarować kremem i przybrać bitą śmietaną oraz tartą gorzką czekoladą.
Wstawić całość do lodówki.