Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowa pizza na żytnim spodzie
kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł
po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto
wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło
wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) )
rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt
rozsmarowujemy sos (koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz lub po prostu przyprawa do pizzy) na cieście
wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam
pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (na ostatnim poziomie piekarnika)
po 15 minutach wyciągamy i trzemy na wierzch ser (ja użyłam domowego sera light- http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/08/nisko-tuszczowy-chudy-light-ser-zoty.html) i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut (już na środkowym poziomie piekarnika)