Przepis i sposób przygotowania na: Murzynki z żurawiną
Włącz piekarnik i nagrzej do do 180-190 stopni. W tym czasie zdążysz zrobić ciasto.
Masło rozpuść, a kiedy lekko przestygnie rozbełtaj w dużej misce z cukrem, wbij jajka i wlej zsiadłe mleko (myślę, że można zastąpić zwykłą maślanką, ale nie próbowałam). Przesiej 3 szklanki mąki (typ 650), wsyp kakao i cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj na gładką masę i wrzuć żurawinę.
Do foremek, jeśli masz zwykłe, włóż papierowe papilotki. Ja piekłam w silikonowych, więc nie musiałam, co widać na załączonych obrazkach ;) Wypełnij ciastem w 3/4. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka – w moim przypadku 25 min. Wystudź na kratce.