Przepis i sposób przygotowania na: Czysty barszcz czerwony do krokietów, pasztecików lub uszek
Barszcz czerwony najczęściej przygotowujemy na specjalne okazje: imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi oraz na święta. Jest to smaczna zupa, która dzięki majerankowi nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Koniecznie sprawdź przepis, jeśli chcesz wiedzieć:
- Jak zrobić wywar?
- Jak ugotować barszczyk z czerwonych buraków?
- Jakie przyprawy dodać do barszczu czerwonego?
- Co zrobić z buraków z barszczu czerwonego?
1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj w łupinkach na półtwardo.
2. Skrzydełka umyj, włóż do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz łyżką zebraną na wierzchu pianę (jeśli chcesz przygotować bezmięsny barszcz, pomiń ten krok).
3. Dodaj obraną włoszczyznę (marchew, pietruszka, por, seler) oraz cebulę w całości.
4. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe.
5. Przestudzone buraki obierz z łupinek i pokrój na dwucentymetrowe plastry, dodaj do gotującego się bulionu.
6. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj roztarty w dłoniach majeranek.
7. Wyjmij warzywa i skrzydełka z barszczu. Dopraw całość do smaku czosnkiem, cukrem, sokiem z cytryny i solą.