Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny sernik z pomidorkami
Z główki czosnku odetnij czubek, skrop oliwą, po czym przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie ostudź go, a następnie wyciśnij miąższ z łupinek i rozgnieć na gładką masę.
Spód: sucharki rozkrusz, aż zaczną przypominać miazgę. Wymieszaj z masłem oraz odrobiną soli. Przełóż całość dociskając ją nieco do foremki (w moim przypadku była to krótka, 20-cm keksówka) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa: serek wymieszaj z solą, pieprzem, a następnie z stopniowo dodawanymi jakami. Gdy wszystko się połączy dodaj rozgnieciony czosnek i wymieszaj jeszcze raz. Wylej całość na sucharkowy spód i włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 30 minut, a następnie zostaw sernik z wyłączonym piekarniku przez kolejne 15 minut.
Pomidorki upiecz przed podaniem. Ułóż małe kiście na blaszce, skrop octem i oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Sernik pokrój na kawałki i ułóż na każdym z nich pieczone pomidorki.