Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą
Kroki postępowania
Masło (100g), mąkę, cukier (2 łyżki) i sól połącz tak, by powstała masa przypominająca strukturą mokry piasek. Dodaj żółtko i wyrabiaj całość aż powstanie zwarta kulka (w razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody). Wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do foremki. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia (tak by pokrywał zarówno spód jak i boki ciasta), a następnie wysyp na niego fasolę, groch lub specjalnymi kuleczkami do obciążania ciasta. Piecz przez 15-20 minut.
Oddziel żółtka od białek.
Cukier i mąkę kukurydzianą wymieszaj z taką ilością wody, aby powstała masa przypominająca ciasto.
Masło roztop, zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj z żółtkami oraz sokiem z cytryn. Wstaw ponownie na ogień, a następnie wlej mąkę z cukrem. Cały czas energicznie mieszając, podgrzewaj krem, aż zgęstnieje. Nie możesz dopuścić do zagotowania masy, ponieważ żółtka się zetną, tworząc mało apetycznie wyglądającą jajecznicę. Gdy całość zgęstnieje (po 10-15 minutach) odstaw na bok rondelek.
Ubij na sztywną masę białka z cukrem pudrem.
Na upieczony spód wylej krem cytrynowy, a następnie rozprowadź ubite z cukrem białka.